Sinds 1977

oude doos

De historie van Straatfeesten is er één als ons Kalmthoutse heidelandschap: glooiend, met hoogtes en laagtes, kleurrijk en steeds in beweging.

Al 40 jaar worden de Straatfeesten georganiseerd rond de trappen van het gemeentehuis. De eerste jaren vanuit de Zoeten Inval (het oudste café van Kalmthout), later werd een aparte vereniging opgericht om dit jaarlijks festijn te organiseren, de vzw Straatfeesten.

 • In den beginne

  Uit de eerste jaren, vanaf 1977, onthouden we zeker de memorabele optredens van “De Boerkens van Olen” en “Het Jazz’ke”, de ontmoeting tussen Ferre Grignard en de toen nog piepjonge Arno Hintjens, de dwerggeitententoonstelling, het eerste optreden van “De Snaar” (toen nog niet ‘Nieuwe’) en de “verkiezing van de sterkste man van Kalmthout” in 1980.

 • 1984 – 1994

  In 1984 haalde de Straatfeesten het toenmalige BRT-programma kunstzaken met “de kleurmodule”. Een tijdelijk kunstwerk van Johan Desire Opstaele bestaande uit 1250 stapelbakken in rood en blauw. Een jaar later was het weer raak. De “Hermannen”, alterego’s van Bart Peeters, Hugo Matthysen en Marcel Van Tilt deden hun blijde intrede in Kalmthout (per helikopter) en ook dit werd vastgelegd door de BRT.

  De bal was aan het rollen kon niet meer stuk en de bezoekersaantallen stegen al snel naar de duizendtallen. De tien jaar die volgen gaan door als de meest succesvolle uit zijn geschiedenis. Elke Belgische groep van betekenis heeft op het podium van de Straatfeesten gestaan. Bart Peeters en de “bende van Boechout”(Jan Leyers, Paul Michiels, Hugo Matthijsen) waren stilaan vaste gasten. Maar ook artiesten als Jo Lemaire, Wannes Van De Velde, Sjef Van Oekel, Pitti Pollack, The Pop Gun, The Skyblasters, Slagerij Van Kampen, Cheb Kader, Kid Safari, Jan Decleir, Vaya Con Dios, Blue Blot, Felice, Kommil Foo en Raymond Van Het Groenewoud kwamen met plezier meerdere malen het podium bezetten.

 • 1995 – 2006

  1995 werd een rampjaar. Het hele pinksterweekend goot het pijpenstelen en ondanks toen een zeer sterke affiche met oa. Shocking Blue (met hun megahit “Venus”) en Soapstone bleef het volk weg. Dankzij enkele geldschieters en geduldige schuldeisers kwamen de Straatfeesten uit de schulden. Er werd flink bespaard op het budget en in eerste instantie gestreefd naar meer bescheiden en gezellige feesten. De formule werkte, bescheidenheid was troef en de gezelligheid werd legendarisch.

   

 • 2006 – 2013

  Rond 2006 werd beslist om een meer hedendaagse impuls te geven aan de prille 30er. Er werd ruimte gegeven aan de jeugd en Techno- en Hiphopmuziek deed met veel succes zijn blijde intrede. VZW Straatfeesten biedt tegenwoordig meer en meer een onderdak aan gemotiveerde verenigingen die het straatgebeuren een frisse impuls geven. De Straatfeesten vinden opnieuw vele duizenden bezoekers die allen in de eerste plaats de goede sfeer komen opzoeken. Gabriel Rios, Selah Sue, Raving George, Balthazar,… zetten, zoals zovelen op Straatfeesten, hun eerste stappen richting grote podia.

  Maar aan dat succes zit ook een keerzijde. Meer bezoekers betekent ook meer uitgaven om die bezoekers comfort en veiligheid te bieden en resulteerde niet persé in meer winst. Net als veel festivals hing het bestaan van Straatfeesten aan een zijden draadje. Daarom was een drastische herziening ook een noodzaak.

 • 2013

  In 2013 werd Straatfeesten voor het eerst in z’n geschiedenis een afgesloten terrein, maar volledig gratis. Geen betalende tent meer, maar meer programma op het hoofdpodium en nog meer aanbod op het 2e en 3e podium. De formule was een instant succes. Straatfeesten groeide nog steeds en de naam groeide mee als één van de gezelligste voorjaarsfestivalletjes in het Noorden van Antwerpen.

  In 2016 vond ook de Gemeente dat het tijd werd om de vrijwilligersorganisatie een stevige ondersteuning te geven. Zo is Straatfeesten op haar 40e editie toe aan alweer een nieuw en veelbelovend hoofdstuk van een mooi verhaal, waar vooreerst nog geen einde aan zit te komen.

  En is er geen andere weg meer, dan het ingeslagen pad verder te blijven bewandelen zodat die 10.000e bezoekers, van alle leeftijden, de komende jaar met volle teugen kunnen genieten van die unieke, muzikale smeltkroes in hartje Antwerpse Noorderkempen.

*Straatfeesten had zijn 40e editie nooit kunnen vieren zonder de immense inzet van die ondertussen 1000e vrijwilligers die belangeloos hun schouders hebben gezet onder dit fantastische initiatief. Onder creatieve impulsen van oa. Gie Van Geel en Hans De Schepper kon het feest elk jaar weer doorgaan en staan we nu waar we staan: aan de vooravond van alweer een knallende editie van STRAATFEESTEN!